Postridarens väg 28

Östra Karup

Fantastiskt charmig fastighet med härlig parkliknande tomt!

Fantastiskt charmig och välskött fastighet mitt i Östra Karup. Stor härlig parkliknande lummig trädgård med idyllisk bäck som stillsamt rinner igenom tomten. Två hus som successivt renoverats genom årens lopp, bl.a. nytt helkaklat badrum, ny tvättstuga, nytt bandat plåttak m.m. Charmigt gästhus med bl.a. vedspis och mysigt sovloft. Har använts som både permanentboende och fritidsboende.

Boarea
83 m²
Biarea
50 m²
Antal rum
4 rum
Tomtarea
485 m²
Visning
Kontakta mäklaren för visning.
Ansvarig Mäklare Conny Wistrand 070-672 82 45 conny@danfors.se
 • Rumsbeskrivning Postridarens väg 28

  Mitt emot skolan i Östra Karup finner ni den fantastiska idyll som bara blir bättre och bättre ju längre in på tomten man kommer. Innanför den insynsskyddade tomtgränsen gömmer sig en härlig tomt med massor av möjligheter. Här finns ett bostadshus som tidigare använts som permanentbostad under många år. Innanför huset finns ett välskött gästhus som kan användas för eget bruk eller för uthyrning. På fastigheten finns också ett äldre garage/förråd och ett växthus samt tre uteplatser i dagsläget. Postridarens Väg 28 består av två fastigheter, Östra Karup 5:5 och Östra Karup 5:7. Förutom stora härliga gräsytor finns en uppvuxen grönskande trädgård med buskar, äppelträd och även en idyllisk bäck som stilla rinner genom fastigheterna.

  Entré till bostadshuset sker antigen via ingång på framsidan eller via groventrén på trädgårdssidan. Ofta används groventrén då man kommer in i en hall där man har köket till höger och trappan till källaren rakt fram. Köket har en trevlig matplats framför fönster mot trädgårdssidan. I köket finns ett hemtrevligt gammeldags skafferi som man kan gå in i. Från köket nås ett rum som används som matrum. I matrummet finns en stilren täljstenskamin som värmer gott en kulen dag. Rummet har fönster mot framsidan och via ett öppet valv nås ett sällskapsrum med fönster åt två håll. Åt andra hållet från matrummet finns trappan till ovanvåningen. På ovanvåningen möter oss en charmig hall med bl.a. inbyggd byrå. Hall har även plats för t.ex. ett skrivbord eller annat. Innanför hallen finns bra förvaringsutrymmen och möjligheter att flytta väggen finns, om man önskar större golvyta. På ovanvåningen finns två bra sovrum och en toalett.

  Källaren nås antingen utifrån eller via källartrappan i hallen vid groventrén. På källarplanet finns ett helfräscht helkaklat badrum (2018) med golvvärme, stor renoverad (2018) klinkerbelagd tvättstuga, förråd/verkstad och en rymlig matkällare.

  Entré till gästhuset sker via mindre hall där man till höger har trappan till det mysiga sovloftet med trägolv. Rakt fram finns köket med en bra matplats framför fönstret. Innanför köket köket finns den ljusa storstugan med trägolv och fönster åt tre håll. Från rummet nås badrummet. Under gäststugan finns förrådsutrymmen.

  Fastigheten är ansluten till fibernätet. I bostadshuset ligger det fina trägolv på både entréplan och på ovanvåningen.

  Kök

  Spis, spisfläkt, kyl/frys, mikrovågsugn och stort skafferi.

  Kök, gästhuset

  Spis, spisfläkt, kyl med frysfack och vedspis.

  WC/Badrum 1

  Helkaklat badrum med golvvärme, dusch, WC, tvättställ och fläkt. Allt från 2018.

  WC 2

  WC och tvättställ.

  WC/Badrum 3, gästhuset

  Dusch, WC och tvättställ.

 • Kortfakta

  Typ
  1-familjs friliggande villa
  Upplåtelseform
  Friköpt
  Fast.beteckning
  Östra Karup 5:5
  Adress
  Postridarens väg 28
  Postadress
  26941 Östra Karup
  Område
  Östra Karup
  Kommun
  Båstad
  Boarea/biarea
  83/50 m²
  Areakälla
  taxeringsinformation
  Antal rum
  4 rum, varav 2 sovrum
  Tomtarea
  485 m²
  Pris
  1 975 000 kr Utgångspris

  Byggnad

  Byggnadstyp
  1½-plansvilla med källare
  Byggnadsår
  1909
  Fasad
  Eternit
  Stomme
  Trä
  Fönster
  3-glas och 2-glas kopplade fönster
  Bjälklag
  Trä
  Plåtarbete
  Plåt
  Grundmur
  Betong
  Tak
  Bandat plåttak (2015)
  Grund
  Källare
  Uppvärmning
  Värmepump luft/vatten (2006), elradiatorer, täljstenskamin.
  Vatten/avlopp
  Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
  Ventilation
  Självdrag
  Övriga byggnader/utrymmen
  Gästhus, förråd/garage och växthus.
  Övrigt
  2022: Ny varmvattenberedare i gästhuset. Trappa huvudentrén f.n. under omputsning. Byte av utelampor vid huvudentré och gäststugeentré. Ny uteplats mot bäck, takavrinning och dräneringsrör gäststugans norra långsida. 2021: Nytt trappräcke köksentrén. 2020: Byte av plank, uteplatsen mellan husen. 2019: Installation av fiber. 2018: Nytt helkaklat badrum med golvvärme. Ny klinkerbelagd tvättstuga. Ny källarytterdörr bostadshuset. Ny köksentrédörr. 2017: Renovering av innerväggar, målning, tapetsering. Ny ytterbelysning huvudentrén. 2016: Ny elspis & ugn i gäststugan. 2015: Sanering av eternittak bostadshuset. Nytt komplett tak bostadshuset inkl. bjälkar ovanpå äldre sådana, takduk, isolering, råspont, takpapp, takplåt, hängrännor och stuprör. Målning och tapetsering i gäststugan. 2014: Målning och tapetsering i gäststugan. Bortrivning av gammal golvdurk gäststugans golv bv och montering av isolering. Nytt dörrlås gäststugan. 2012: Nya energifönster kortsidorna på boningshusets övervåning.

  2012- 2018 Byte av alla elinstallationer i boningshus och gäststuga samt huvudsäkringar och gatuanslutning. Jordfelsbrytare i bägge byggnader. Elmätare i gäststuga. Trefasuttag i källaren.

  Löpande tapetsering och målning i boningshus och gäststuga.

  Tomten

  Idyllisk bäck mitt på tomten.

  Uteplats/balkong

  Tre uteplatser.

  Driftskostnader

  Hushållsel
  37 342 kr/år
  Vatten/avlopp
  5 007 kr/år
  Sotning
  700 kr/år
  Väg/samfällighetsavgift
  619 kr/år
  Renhållning
  2 088 kr/år
  Summa
  45 756 kr/år
  (fastighetsavgift/skatt på 8 182 kr tillkommer)
  Uppvärmning ingår i elkostnad. Försäkringskostnad tillkommer. Sotning sker vart tredje år och 700:- är uppskattad årskostnad.

  El

  Elbolag:
  Södra Hallands Kraft
  Elleverantör:
  Karlstads Energi
  Elförbrukning:
  11623 kWh/år

  Försäkring

  Folksam. Bostaden är fullvärdesförsäkrad.

  Inskrivningar / Planbestämmelser

  Rättigheter / gemensamhetsanläggningar
  Gemensamhetsanläggning: Båstad Östra Karup GA:2 ändamål: Vägar
 • Om området

  Om Östra Karup
  Med rötter från snapphanetiden har Östra Karup vuxit till en trivsam by,
  belägen på nordsidan av Hallandsås, vid E6:an.
  Här bor ca 1 240 personer och byn växer, tomter anläggs och hus byggs.

  Här har vi en fin bygemenskap och trivs tillsammans, gammal som ung.
  Vi har en av kommunens bästa skolor där såväl elever, familjer som personal trivs. I Östra Karup finns även kommunens äldsta kyrka som är från 1100-talet.

  Närhet
  Närhet är ett nyckelord för byn.
  I Östra Karup har vi nära till det mesta. Bjärehalvöns vackra natur, havet och stranden. Närhet till skola och större samhällen, städer, tågförbindelse och internationell flygplats.

  Leva och bo här
  Östra Karup har en egen förskola, F-6 skola och fritids. Även ett skolbibliotek, en idrottshall och ett äldreboende. Det finns även ett trevligt handelsområde med restaurang och en bensinmack.

  Det finns goda res- och pendlings förhållanden. På Båstad station finns både tåg och bussförbindelser . Från Östra Karup kan vi ta cykeln till stationen då det går en cykelbana ända till Båstad.
  Vi hoppas att vi inom snar framtid kan ta cykeln till Hasslöv.

  Göra
  Aktiviteter, shopping, kultur, konst, musik. mat och trivsel.

  Shoppingområdet Båstad Porten har ett brett utbud av bl a skor, kläder, heminteriör, blommor och möbler. Därtill allt inom hästsport till vackra växthus, uterum och pooler.
  Lager Båstad, Gränslösa shopping, Märkesportalen, Hjärteting, Rider sport. Ernst Interiör. Willab Garden. Gulf bensinmack, Wash-In och Steam & shine Carwash.

  Golf, padel och god mat kan avnjutas på Äppelgårdens golfklubb.

  Kulturutbud genom konsthantverkare, konstnärer och designers liksom Galleri Arnstedts som har internationellt renommé. Flera aktiva föreningar såsom Östra Karups vävstuga, Minnesvårdsförening, pensionärsförening och Östra Karups bygdegård.

  Sång och musik i Östra Karups kyrka av körerna i Båstad-Östra Karups församling. Trivsamma byamiddagar, musikquiz och babyträffar för föräldraledigai Östra Karups bygdegård, en nyrenoverad vacker bygdegård med gamla anor.
  Motionsföreningen MOG har Bamsejympa för de yngsta och motionsträning för de äldre.

  Vintertid trivs barn och familjer i Östra Karups pulkabacke, en välbesökt backe på åsens sluttning. Parkering och grillplats finns vid backen som är placerad längst upp på Månstensvägen centralt i Östra Karup. Pulkabacken har belysning. I den vackra bokskogen bredvid backen finns en 2 km-slinga. På slingan finns en aktivitetsrunda med rörelseträning för barn och vuxna.
  Osbecksbokskog är ett strövområde med flera slingor.

  Vid Klarningen, som är en slättsjö finns ett fågeltorn, grillplats och parkering.
  Här kan man se vadare, änder, gäss och rovfåglar. Blir det riktigt kallt kan man åka skridskor här.

  Källa: Ostrakarup.se

  POSTRIDARE MED LADDADE VAPEN PÅ KUNGSVÄGEN
  Den gamla Kungsvägen mellan Oslo och Köpenhamn ansågs länge vara en av de mest svårframkomliga och farligaste vägarna i landet, där den passerar över Hallandsåsen mellan Margretetorp och Östra Karup. Vägen var sandig och de branta liorna (lokalt ord för branta backar) gjorde det svårt för ryttare och diligenser att ta sig fram. ­Hallandsåsen var även tillhåll för snapphanar och banditer som rånade postridare och diligenser, ibland med dödlig utgång.

  Den gamla Kungsvägen, eller gamla Riksvägen som den också kallas, kom att förena de tre nordiska länderna Norge, Sverige och Danmark och skulle också utgöra snabbaste postförbindelsen mellan Norge och Danmark. I Sverige förordnades vissa bönder att ansvara för postföringen som utfördes av ryttare som red mellan förutbestämda gårdar där nästa ryttare tog över för att föra posten vidare till nästa gård och så vidare. Och på tillbakavägen tog ryttaren med sig den post som skulle åt motsatta hållet. Det förekom även diligenser som tog med såväl post som passagerare. Det finns flera historiska dokument som beskriver hur postridare och postdiligenser råkade ut för rån och överfall längs postridarens väg över Hallandsåsen som var tillhåll för ett stort antal snapphanar och stråtrövare som vållade stora bekymmer för de som färdades över åsen.

  Källa: Royny Holmström, Kvällsstunden

  Kommunikation

  Den östra delen av kommunen genomkorsas av E6/E20. Länsväg 115 sträcker sig genom kommunen i väst-östlig riktning medan länsväg 105 sträcker sig från nordväst mot sydöst. Från norr till söder genomkorsas kommunen av Västkustbanan. Den trafikeras av Öresundstågs fjärrtåg med stopp i Båstad samt av Pågatågens regiontåg mellan Halmstad och Helsingborg med stopp både vid Båstads station och Förslövs station.