Städning

Kraven på avflyttningsstädning är mycket höga. Städningen är en del i överlåtelsen och har inte annat avtalats skall bostaden vara väl städad och rengjord vid köparens tillträde. En avflyttningsstädning är en totalrengöring av en bostad och mycket omfattande – väl rengjord är bostaden när alla fläckar, smuts och damm är avlägsnade. Köpare och säljare bör tillsammans komma överens om en plan för in- och utflyttning. Lämpligast är att utflyttning och städning sker innan köparen flyttar in.

Bostadsrum

Samtliga målade ytor inkl. utrymmen mellan element och väggar rengörs. Fönster tvättas in- och utvändigt, fönsterbågar, snickerier och persienner torkas av. Garderober, garderobsinredning och yta ovanpå garderob rengörs. Golv, golvlister och trösklar avtorkas. Krokar efter tavlor samt dekaler och liknande borttages.

Kök

Samma moment utförs som betr. bostadsrum ovan. Taket tvättas (om det är målat). Spis rengörs in- och utvändigt och golv- och väggytor bakom spisen rengörs på alla sidor. Armaturer nedmonteras och diskas. Köksfläkt samt ventiler rengörs in och utvändigt. Kyl, sval och frys avfrostas och rengörs in- och utvändigt på alla sidor samt luftas. Överskåp samt utrymmen bakom kyl och frys rengörs väl.

Badrum, WC

Badrumsskåp rengörs och speglar tvättas. Toalettstol, tvättställ samt badkar/ duschkabin rengörs noggrant på in och utsidor. Golvbrunnar rensas. Väggar och golv rengörs.

Grovkök

Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp rengörs och avtorkas och filtren rensas. Golvbrunnar och ventiler rengörs. Förvaringsutrymmen rengörs.

Övriga utrymmen

Övriga utrymmen rengörs noggrant på motsvarande sätt.

Tomt och trädgård

Tomt och trädgård skall lämnas i vårdat skick och städas så att endast sådant som normalt bör finnas på en villatomt finns kvar. Skrot och byggavfall tas bort.

Sopa ingenting under mattan…